Конят На Пржевалски: Снимка, Описание На Породата, История, Начин На Живот И Интересни Факти

Конът на Пржевалски е единственият див кон в природата. Първият човек, който се сблъсква с него, е руският изследовател и географ Н. М. Пржевалски през 1878 г., а зоологът Поляков описва вида през 1881 г.

Броят на животните днес е около 2000.

Конят на Пржевалски: снимка, описание на породата, история, начин на живот и интересни факти

Видове

Сигурно е, че единственият представител на съвременния род коне е еукусът. На външен вид приличаше на зебра - същите ивици по тялото, къса грива. От него са се развили три родови клона - степният тарпан, горският тарпан и конят на Пржевалски. Първите два са изчезнали в зората на 20-ти век, а само последният е оцелял до наши дни.

Никой не може да даде 100% сигурност дали този вид е див или не. Някои специалисти го смятат за див вид, а други, по-специално палеогенетиците, твърдят, че е потомък на озверелите ботайски коне.

Ботайските коне са първите заселени степни кобили в селището Ботай, намиращо се в Северен Казахстан.

История на породата

Първият, който среща представител на този вид, е споменатият по-горе естественик Николай Михайлович Пржевалски. След като тръгва на пътешествие из Азия и стига до отдалечен район Джунгария, разположен на границата между Северен Китай и Монголия, той се натъква на стадо непознати дотогава за европейците коне.

Местообитанието на конете е било обширно и те са се срещали на огромна територия от степи от Казахстан до Северна Монголия. Ученият донесъл черепа и кожата на животното като подарък от търговец, който на свой ред ги получил от киргизки ловец. Именно тези материали Поляков използва, за да опише непознатото животно и му дава името кон на Пржевалски.

Век след откриването на коня ареалът му бързо се стеснява, до един район на Източен Алтай, както и броят му. Защо? Тук роля изиграли комплекс от фактори:

  • изтребване на животните от номадите;
  • суша, която продължила много дълго;
  • те били изместени от пасищата от други животни;
  • слаба приспособимост към новите условия, което се отразило негативно на продължаването на рода.

Ако не беше навременната намеса на човека, вероятно нямаше да видим този странен кон жив и той щеше да се присъедини към редиците на изчезналите животни като тарпана или саванната зебра - квага.

Външен вид

Това животно е разпознаваемо, след като не може да бъде сбъркано с никого. Това е така, защото има примитивен външен вид, т.е. запазва чертите на коня и магарето.

Окраската му е в камуфлажен пясъчен цвят с кафяв оттенък (савра), но окачването (гривата и опашката), долната част на краката почти винаги са оцветени в черно. Подбедрицата и краят на муцуната са светли, носът е "напудрен", т.е. в областта му космите са оцветени в бяло, което създава впечатлението, че животното си е търкало носа в брашно.

Козината е къса през лятото и много по-светла на цвят, отколкото през зимата.

Но през студените сезони тя е по-дебела и по-дълга и се образува топъл подкосъм. Гривата му е изправена, къса и твърда, наподобяваща подстриган ирокез или четка. Горната част на опашката е покрита с къс косъм и завършва с "кичур", който почти достига до земята. Опашката прилича на опашката на магаре или кулан. Този кон няма ресни.

На гърба има черна "каишка".

Главата е голяма и има малки очи. Туловището е набито и плътно. Късите, силни крака помагат на животното да развие голяма скорост в галоп.

Това са малки коне:

  • дължината на тялото не надвишава два метра;
  • той е 135 см, максимум 1,5 метра;
  • средното тегло е не повече от 350 кг, но има и тежки индивиди с тегло 400 кг.

Ушите са малки, подвижни и чувствителни. Животното усеща враговете на голямо разстояние благодарение на отличното си обоняние и чувствителния си слух. Те са свикнали да държат ушите си отворени.

Не беше толкова отдавна, когато можеше да се чуе твърдението, че този див кон не е нищо друго освен прародител на опитомения кон. Но сега генетиците успяха да поставят всички точки на "и".

След провеждането на редица изследвания е установено, че домашните коне имат 64 хромозоми, а дивите - 66, т.е. тези видове не са свързани с генетичен код.

Конят на Пржевалски: снимка, описание на породата, история, начин на живот и интересни факти

Дейността на животното е 20-25 години.

Начин на живот

Макар че почти не се срещат в дивата природа (за последен път са видени в монголската степ през 1969 г.

) и живеят постоянно в плен, конете не са загубили навиците и дивия си нрав. Те са силни и издръжливи индивиди, които често излизат победители в битките с домашни жребци.

Животното живее в стадо от 5-10 женски с малки, предвождани от възрастен жребец. Освен това стадото може да се състои от млади "ергенски" жребци. Мъжете, които са загубили властта над харема си, се присъединяват към тях.

По-възрастните жребци, които не могат да покрият "харема" си, прекарват остатъка от живота си сами.

Стадото постоянно се движи наоколо, търсейки храна и вода, със спокойно темпо или в тръс, но когато усетят опасност наблизо, трябва да започнат да галопират и да достигнат скорост от 50 км/ч, бягайки на къси разстояния. Стадото се води от опитна кобила, а алфа-самецът го предвожда.

Кобилите пасат сутрин или вечер, когато се стъмни. Предпочитат да почиват или да дремят през деня, защото докато кобилите и жребците лежат и почиват, жребецът обикаля и оглежда околността, а гледката е добра и врагът се вижда на голямо разстояние.

Ако жребецът усети опасност, той подава сигнал за тревога и отвлича стадото. Те също така се хранят. Докато един от тях "яде", няколко коня са "на стража", а след това животните си разменят ролите.

Единствените им естествени врагове са вълци и пуми. При нападение над стадо хищниците се стремят да го разделят и да убият по-слабите животни - млади, стари или болни.

Здрав и силен кон обаче може да убие вълк или котка с един удар с копита. Когато е застрашено, стадото образува пръстен. Животните застават с глави към центъра на кръга, а силните им задни крака сочат в посока на врага.

В зоологическите градини конете живеят и се държат като в дивата природа, но се хранят с местни растения.

В зоологическите градини те често страдат от липса на движение, защото в природата стадото се движи, намира се в постоянно движение.

Дори при комфортни условия в плен, площта на волиерата не предоставя същото пространство, както в дивата природа или в природните резервати.

Хабитати

В дивата природа те предпочитат подножни долини, не по-високи от 2 км над морското равнище, или се заселват в сухи степи. Най-удобното място за тях е джунгарската Гоби. Тук те разполагат с много фураж, слабо солени и сладки водоизточници, както и с много естествени убежища. Обикаляли са Казахстан, Монголия и Китай.

Благодарение на работата на палеонтолозите вече знаем, че историческият ареал на коня е бил доста обширен. На запад достигнал до Волга, на изток - до даурските степи, а на юг се ограничил до високите планини.

Сега живее в природни резервати и резервати в Русия, Монголия и Китай, в някои европейски страни.

Храна

В природата конете се хранели с груба храна - храсти, зърнени храни - саксаул, бряст, пелин, мащерка, чия и др. През зимата им се налагаше да копаят сняг с предните си копита и да се хранят със суха трева.

В плен, тъй като специалистите не са успели да възпроизведат подходящо хранене за животните, второто поколение коне са загубили една от своите черти - масивните си зъби.

В плен животните се отглеждат в резервати за диви животни и се научават да ядат клони от храсти и дървета през зимата.

В зоологическите градини дажбата им се състои от:

  • от сено;
  • свежа трева;
  • ябълки;
  • зеленчуци - зеле, моркови и цвекло;
  • брано, овес.

Размножаване и потомство

Учените алармираха навреме и положиха всички усилия да не загубят този животински вид. Но в началото всяка държава се е занимавала с проблема индивидуално, което отново е довело до заплахата от изчезване на коня на Пржевалски, тъй като близкородствени индивиди постоянно са се кръстосвали.

Всичко това довело до раждането на бебета с генетични заболявания и стадото започнало масово да измира.

За да се спаси популацията, кобилите били кръстосвани с различни степни породи, така че те придобили нови качества и станали много различни от предците, открити в края на XIX в.

В резултат на развъждането на конете в плен се появили две линии: Аскани и Пражка. И двата вида съдържат генотипа на дивия вид, който е важно да бъде запазен. Представителите на двете линии могат да бъдат разграничени по външния си вид.

Първият е с червеникавокафяв цвят и силно телосложение. Пражката линия се отличава с по-елегантна форма на животното, светъл цвят - коремът и краят на муцуната са почти бели.

Конят на Пржевалски: снимка, описание на породата, история, начин на живот и интересни факти

Пубертетът при кобилите настъпва по-рано, отколкото при жребците. Жените на 2 години, а мъжете на 5 години. През пролетта и мъжките, и женските се чифтосват, като жребците пазят много ревностно своя харем.

Постоянно се борят с други мъжки за притежание на женски. Мъжките се изправят на хълбоците си и удрят съперниците си с масивните си копита. Обикновено те не могат да избегнат различни наранявания, натъртвания и счупвания.

Бременността на женските продължава 11 месеца, а телетата се раждат през пролетта и лятото, когато е топло и няма недостиг на храна. Едно женско жребче винаги се ражда с едно теле.

При нормални условия жребчето тежи 35-45 кг. То се храни с майчино мляко до шестмесечна възраст, въпреки че на двуседмична възраст се опитва да дъвче трева. След няколко часа новороденото бебе вече е на крака и следва майка си навсякъде. Ако то изостава от нея, майката нежно захапва основата на опашката му. По същия начин тя го отучва да суче мляко.

Когато настъпят студовете, за да не пострадат бебетата от студа, те се вкарват в кръг, образуван от възрастни, където те ги затоплят с дъха си. Едногодишният жребец не напуска стадото по своя воля, а бива прогонен от водача на стадото.

Специалистите все още се опитват да кръстосват диви коне с други породи, но като цяло опитите остават неуспешни, тъй като полученият хибрид напълно губи качествата на майчината порода. Целта на развъдчиците е да се получи нова кръстоска, която да запази изцяло външния вид и характеристиките на коня на Пржевалски, но да бъде с по-големи размери.

Популация и състояние на вида13>

През 70-те години на ХХ век в дивата природа не е останало нито едно животно, но в развъдници по целия свят са спасени 20 животни за разплод.

Още през 1959 г. обаче биолозите повдигат въпроса за изчезването на вида и свикват международен симпозиум, на който е изготвен план за спасяване на популацията. Мерките са успешни и броят им постепенно започва да се увеличава, така че през 1985 г. е взето решение за връщане на животното в дивата природа.

Всички коне, живеещи в плен, имат досие за съществуването си, което се обработва от зоологическата градина в Прага.

Застрашеното от изчезване животно е защитено на национално и международно ниво. Той е включен не само в Червената книга на застрашените животни на някои страни, включително Русия, но и в Международната червена книга. В днешно време се предприемат активни мерки за възстановяване на числеността на животното в естествената му среда. Учените смятат, че скоро ще дойде времето, когато видовете вече няма да са на ръба на изчезването.

Програма за реинтродукция

Реинтродукцията е преместване на животни в естествената им среда.

Тази програма е много трудна за изпълнение, тъй като отглежданите в плен животни вече не са в състояние да оцелеят в дивата природа. Освен това конят на Пржевалски се размножава добре само в рамките на оригиналната порода и в собствения си ареал.

Защо трябва да се възстановят конете? Наблюдава се, че всяко ново поколение коне постепенно губи характерните си черти и деградира, тъй като условията на живот в зоологическите резервати се различават от естествената им среда. Дори и сега, родените в зоопарковете потомци са по-малки, по-тънки и по-слаби от своите предшественици.

Първите усилия за реинтродукция започват през 1985 г.

Международни организации обединиха усилията си и започнаха да търсят райони, където конете могат да живеят в подходящи условия. Една от тях е монголската степ Хустай-Нуру и "Тахийн Тале", последното известно местообитание на животното, разположено в Джунгарската Гоби. Животните са докарани от природния резерват "Аскания Нова" в Украйна и от редица зоопаркове в Западна Европа.

В Русия за тази цел е избран резерватът "Приуралска степ" в Оренбургска област. Тук повече от 90 % от площта е заета от тревисти видове растителност, т.

е. треви и житни растения, които са естествената хранителна база за коня на Пржевалски. Това е единственият степни резерват в Русия, подходящ за тях. Тук е докаран чифт коне от Франция. Френските учени успяват да запазят силните членове на популацията чрез свободна паша.

Конят на Пржевалски: снимка, описание на породата, история, начин на живот и интересни факти

В Казахстан също е стартиран проект за създаване на популация от свободно пасящи коне в националния парк "Алтън Емел" с участието на зоологическите градини в Мюнхен и Алма-Ата и Международния фонд за дивата природа. Животните са докарани от германски зоопаркове през 2003 г.

Отгледаните в плен животни първо се пускат в междинната зона, където остават под денонощното наблюдение на специалисти в продължение на няколко месеца. След като животните се адаптират към новите условия, те биват окончателно освободени.

Програма за повторно въвеждане на животни съществува и в Китай и Унгария.

В други европейски страни те са били преустановени по финансови причини, но впоследствие са били възстановени с подкрепата на неправителствени организации.

Най-голямата програма за размножаване на коня на Пржевалски в плен е проведена в природния резерват Аскания Нова в Украйна. Няколко десетки екземпляра бяха пуснати в района на атомната електроцентрала в Чернобил. Тук те се адаптират добре и започват активно да се размножават. Популацията в района е нараснала до двеста, но за съжаление всички усилия са подкопани от бракониери.

Всяка година десетки животни са убивани от куршумите им, а през 2011 г. са останали само 30-40 животни.

Днес в света има 300 животни в естествената им среда.

Стойността на конете

Няма съмнение за цената на коня, защото той се смята за рядко и застрашено животно. Забранено е да се отглеждат в частни конюшни.

Освен това тези животни не могат да бъдат нито опитомени, нито обучени и запазват своя необуздан, див и агресивен нрав.

Интересни факти

Има няколко интересни факта за породата:

  • Породата е открита случайно.
  • Тези животни се отличават със своята смелост и се страхуват единствено от естествения си враг - вълка.
  • Жребците са много ревниви.
  • Това е най-дивият вид кон досега, той никога не е бил опитомяван.

  • Близък роднина на коня е дивото азиатско магаре кулан, което често се нарича полумагаре, тъй като има много общи черти с коня.
  • Водач на стадото е жребецът, но женската играе основна роля в търсенето на вода и фураж.

Свободно живеещите коне на Пржевалски постепенно се разпространяват в национални паркове, природни резервати и резервати. Държавната защита дава надежда, че този животински вид ще бъде видян от следващите поколения хора.

Автор на публикацията

не е онлайн от 2 години

Олга Миронова

Конят на Пржевалски: снимка, описание на породата, история, начин на живот и интересни факти 0

Публикации: 75Коментари: 0

.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *